- 5 februari
Dag 5 van de Week van de circulaire economie!
Als we tot een circulaire economie willen komen, dan moet afval scheiden een gewoonte zijn. Afval vormt de nieuwe grondstof voor onze producten, zodat we geen nieuwe grondstoffen hoeven aan te boren. Dit zorgt voor minder energieverbruik en CO2 uitstoot. Gewoontes worden het makkelijkst op jonge leeftijd aangeleerd. Jong geleerd is oud gedaan en daarom is het erg belangrijk om hier zo vroeg mogelijk mee in aanraking komen. Thuis moeten we kinderen het goede voorbeeld geven om afval te scheiden, maar ook op onderwijsinstellingen! Scholen kunnen de leerlingen hier goed in ondersteunen door een circulair afvalbeleid.
Waarom is afval scheiden op scholen zo belangrijk?
Onderwijsinstellingen zijn een grote verzamelplek van allerlei soorten afval en daarvan belandt het overgrote deel van het dagelijkse afval nog steeds in de restafvalbak. Volgens onderzoek van Stimular naar afval op scholen is dit 77%. Alleen papier en karton wordt goed gescheiden van de rest. Dat moet natuurlijk anders. Leer kinderen dat afval niet langer afval is, maar een waardevolle grondstof voor onze producten. Zij zijn immers de toekomst.
Afval scheiden klinkt makkelijk, maar in de praktijk blijkt dat afval scheiden op grote schaal nog knap lastig kan zijn. Want waar begin je? Met alleen afvalbakken plaatsen kom je er niet, maar het vraagt om duidelijke keuzes, een effectief afvalmanagement en bewustwording bij de leerlingen.
E-book: “De toekomst van ons afval”
In dit E-book: beschrijven we waar je aan moet denken bij het invoeren van een nieuw afvalbeleid. Hierin staan de bijbehorende stappen zowel intern als het verzamelen extern. Ook lees je een inspirerend en motiverend voorbeeld van het Nova College die de eerste stap al gezet heeft naar een circulaire onderwijsinstelling. Maar nog beter dan afval scheiden is afval voorkomen, zodat we de enorme berg afval kunnen verkleinen. Ook aan afvaleducatie en afvalpreventie geven we handvatten, zodat jouw onderwijsinstelling de eerste stappen kan zetten richting een circulaire economie.
Nieuwsgierig geworden?