Circulair ondernemen? Zo doen wij dat!
VoorbeeldBouw realiseert nieuwbouw en transformatie van woningen, kantoren en industriële gebouwen. De bouw is verantwoordelijk voor 50% van het grondstoffenverbruik en 40% van de afvalproductie. We moeten circulair gaan bouwen en daarmee materiaalvoorraden, het milieu en bestaande waarde beschermen. In lijn met het overheidsbeleid is ons doel om in 2030 50% circulair te zijn.
Maar hoe precies? Waar te beginnen? Er zijn veel uitdagingen. Op het gebied van grondstoffengebruik, afvalstromen en inkoop. Als we onze doelen willen halen moeten we aan de bak. Dat kunnen we niet alleen. Onze partners moeten óók meedoen en wij hebben gespecialiseerde kennis en kunde nodig.
Wij werken samen met GP Groot. Hun specialisten hebben er al jaren ervaring mee. Van recycling tot hergebruik. Ze helpen ons verdere stappen te zetten naar een circulaire bedrijfsvoering.
Afval scheiden op kantoor
We hebben gewoon één kantoor. Maar daar werken toch 80 collega’s. En die produceren samen best veel afval. Voorheen zamelden we papier apart in. Verder eigenlijk niets. De eerste stap was dus snel gezet. Dit jaar hebben we alle vuilnisbakken vervangen door Bonton’s. Dit zijn modulaire inzamelstations om afval te scheiden. In elke bak kun je een andere afvalstroom opvangen.
Nu scheiden we naast papier ook plastic, gft en restafval. In 2021 kregen we een handige toolkit van GP Groot. Daarmee konden we de collega’s uitleggen waarom afval scheiden zo belangrijk is en wat er met de verschillende afvalstromen gebeurt. Het lijkt misschien een kleine stap, maar op jaarbasis maakt dit een enorm verschil.
Bekijk de producten van Bonton
Beginnen met circulair slopen
Dit jaar hebben we de eerste stappen gezet op het gebied van circulair slopen en bouwen. We kregen de opdracht van een woningcorporatie om 43 woningen te slopen en te herbouwen. Dat hebben we zo duurzaam mogelijk gedaan. In een traditioneel bouwproces worden de meeste materialen na het slopen laagwaardig hergebruikt of als afval verwerkt. In een circulair project worden de materialen echter ingezet in de nieuwe gebouwen. De rol van een sloopaannemer is ook totaal anders binnen een circulair ontwerp- en bouwproces.
GP Groot circulair slopen heeft een belangrijke rol gespeeld in dit project. Als kennispartner en bij de inventarisatie en de rapportage van de kwaliteit, kwantiteit en conditie van de materialen na de demontage. Daarnaast hebben ze een transparante kostenraming gemaakt en advies gegeven over de te oogsten materialen. Ook waren ze een echte vraagbaak bij de nieuwe circulaire bouwplannen.
Het resultaat was geweldig: we hebben binnen dit project maar liefst 80% van het sloopmateriaal nuttig kunnen hergebruiken.
Lees meer over circulair slopen
Afval scheiden op de bouw
In de bouw zijn heel veel grondstoffen nodig, méér dan dat er nu vrijkomen uit sloop en afvalinzameling. Daarom is het belangrijk dat er zo hoogwaardig mogelijk gerecycled kan worden. Dat begint met het gescheiden inzamelen.
Materiaalstromen die niet gescheiden zijn ingezameld, kunnen niet optimaal gerecycled worden. Gipsafval is bijvoorbeeld vaak niet meer goed toe te passen, omdat het gips nat is of vervuild met andere materialen. Door gescheiden inzameling is dus winst te behalen.
Vroeger zetten we één container neer voor al het bouw- en sloopafval, maar daar zijn we mee gestopt. In plaats daarvan zetten we nu vijf containers neer voor vijf verschillende afvalstromen. Een soort kleine milieu-straat. Op deze manier leggen we de basis voor de inzet van afval als nieuwe grondstoffen.
Het is voor ons belangrijk samen te werken met een partij die onze milieu-straat op tijd inricht, volle bakken vervangt, zorgt dat de afvalstromen bij de juiste verwerkende partijen terechtkomt én hierover rapporteert. Dat doet GP Groot allemaal voor ons.
Omdat er niet op alle bouwplaatsen voldoende ruimte is voor zo’n milieu-straat, zoeken we nu samen met GP Groot naar slimme, vernieuwende inzamelmethoden.
Inzetten van circulaire grondstoffen
We gebruiken in de bouw teveel grondstoffen, putten de voorraad uit. Het is daarom van belang om zo veel mogelijk te werken met grondstoffen die al eerder zijn gebruikt. Dan beschermen we de bronnen en voorkomen we afval. Ook wij willen bijdragen aan die circulaire bouweconomie en proberen zoveel mogelijk circulaire grondstoffen in te zetten.
Moois betongranulaat is hier een mooi voorbeeld van. Door sloopbeton al aan de bron te scheiden en als aparte stroom af te voeren, wordt voorkomen dat deze waardevolle grondstof verdwijnt (gedowncycled wordt) in menggranulaat voor wegenbouwfundatie. Het sloopbeton dat voor Moois betongranulaat apart wordt gehouden kan op veel hoogwaardigere manieren worden toegepast. Als grindvervanger bijvoorbeeld bij de productie van nieuw beton.
Lees meer over circulaire grondstoffen
Hergebruikte circulaire bouwmaterialen
Naast circulaire grondstoffen bekijken we ook hoe we herbruikbare bouwproducten of bouwelementen opnieuw kunnen inzetten. Denk aan het opnieuw plaatsen van betonnen of keramische dakpannen, of het opknappen van kozijnen. Ook dat scheelt afval en voorkomt dat er waardevolle materialen verloren gaan.
Hergebruik van bouwmaterialen is makkelijker gezegd dan gedaan. De technische standaarden veranderen regelmatig, net als de eisen op het gebied van brandveiligheid en energie-efficiëntie. Ook hierin werken we samen met GP Groot. Zij vormen een regionale hub voor herbruikbare bouwmaterialen en ze hebben zelf de mensen en de middelen om de materialen gereed te maken voor hergebruik .
Bekijk ons aanbod
Nieuwe circulaire bouwmaterialen
Aan bouwmaterialen worden hoge eisen gesteld. Bijvoorbeeld op het vlak van energie-efficiency, brandveiligheid en garanties. Het gebruik van nieuwe bouwmaterialen lijkt daarom vaak de enige optie. Toch kiezen we nu steeds vaker voor bouwmaterialen met een zo hoog mogelijk aandeel circulaire, secundaire grondstoffen.
GP Groot is bijvoorbeeld partner van Gyproc, Calduran en Unilin. GP Groot levert grondstoffen aan die uit afval herwonnen zijn en deze partners maken er duurzame bouwmaterialen van.
Onlangs hebben wij voor het eerst een van de eigen producten van GP Groot toegepast in een project: de Moois trottoirtegel, die voor zo’n 70% uit gerecyclede materialen bestaat.
Al deze bouwmaterialen worden dus gemaakt van grondstoffen die uit afval van bouwers zoals wij herwonnen worden. Hoe mooi is dat!
Meer over nieuwe circulaire bouwmaterialen
Circulair inkopen
Circulair ondernemen gaat verder dan afval scheiden en recyclen, het betekent ook bewust inkopen. Weten waar producten of grondstoffen vandaan komen en zoveel mogelijk kiezen voor gerecyclede producten en regionale, duurzame productie. Maar ook kijken naar de lange termijn: zijn materialen straks weer recyclebaar of op een andere manier toepasbaar?
Wij zijn dit jaar gestart met het circulair inkopen van ons kantoorassortiment via Circulairinbedrijf.nl. We hebben het printpapier, hygiënepapier en de dispensers vervangen door gerecyclede producten. Daarnaast drinken wij nu koffie uit koffiebekers die geschikt zijn voor recycling. In combinatie met het scheiden van ons afval middels de Bonton draagt dit serieus bij aan de verlaging van onze CO2 footprint.
Lees meer over Circulairinbedrijf.nl
Afspraken met leveranciers
Niet alleen wij moeten ons steentje bijdragen, óók onze leveranciers. Daarom gaan we in gesprek over onze bestellingen en de logistiek. We willen het aantal vervoersbewegingen minimaliseren én we willen afspraken maken over het reduceren van verpakkingsmateriaal. Bijvoorbeeld door meer te bundelen.
Plastic 95% gesorteerd
In 2025 treedt het Plastic Pact in werking. We moeten dan 95% van ons plastic afval als monostroom sorteren. In 2024 bereiden we ons hierop voor. Op kantoor scheiden we al een paar jaar met de Bonton onze PMD afvalstroom. Vanaf 2025 scheiden we plastics ook op de bouwplaats, in onze werkplaats en in ons magazijn. Dat kan niet met een open container, dus daar hebben we van GP Groot een passende oplossing voor.
Betonrecycling sloopwerk
We zijn geen gespecialiseerde betonsloper, maar tijdens onze werkzaamheden halen we wel het een en ander neer. In 2030 moet alle beton die vrijkomt bij sloopwerkzaamheden 100% hoogwaardig hergebruikt kunnen worden. Daarom gaan we nu al in gesprek met onze partners. Vanaf 2026 willen we alleen nog werken met partijen die hetzelfde doel nastreven. En dus samen met ons zorgen voor dat beton 100% gerecycled wordt in 2030.
Overheidsopdrachten circulair
Als bouwbedrijf voeren wij ook regelmatig utiliteitsbouwprojecten uit voor de overheid, zoals het neerzetten van lokale sportvoorzieningen. Vanaf 2030 moet ál het werk dat door de overheid wordt aanbesteed volledig circulair zijn.
Gelukkig zitten wij op de goede weg. Met alle stappen die we in de voorgaande jaren hebben gezet, maken wij ons geen zorgen over toekomstige aanbestedingen. Vanaf 2029 zijn onze aanbiedingen wat ons betreft al volledig circulair ingestoken. Inderdaad: een jaar eerder dan nodig is. Maar dat geeft ons de ruimte om bij te schaven.
GP Groot is hierin een echte sparringpartner. We maken dankbaar gebruik van hun kennis en kunde bij het opstellen van onze aanbestedingsdocumenten.
Bio-based verpakkingen
Net zoals in 2022 gaan we ook nu weer met onze leveranciers om tafel. We willen dan namelijk alleen nog materialen afnemen zonder schadelijke plastic verpakkingen.
We zijn in 2024 zelf al begonnen met 95% scheiding van plastics op onze bouwplaatsen en in de werkplaats en het magazijn. Dat doen we graag, want we kijken naar de toekomst. Maar het kost ook onnodig veel geld. En voorkomen van afval is natuurlijk nog beter. Daarom is het nu tijd voor onze leveranciers om afscheid te nemen plastic verpakkingen. We willen dat ze bio-based folies gebruiken als andere niet-schadelijke verpakkingsvormen niet mogelijk zijn.
Natuurlijk gaan we hierover de dialoog aan. En we brengen ze in contact met onze partner GP Groot.
50% reductie t.o.v. 2020
Ons doel, en dat van de overheid, is 50% reductie van het gebruik van nieuwe grondstoffen en een reductie van 49% van de CO2-uitstoot. In de afgelopen tien jaar hebben wij daarvoor vele grotere en kleinere stappen gezet. Kijk maar:
- Afval scheiden op kantoor
- Circulair slopen
- Afval scheiden op de bouw
- Gebruik van Circulaire Grondstoffen
- Gebruik hergebruikte circulaire bouwmaterialen
- Gebruik nieuwe circulaire bouwmaterialen
- Circulair inkopen
- Afspraken met leveranciers
- Plastic 95% gesorteerd
- Betonrecycling sloopwerk
- Overheidsopdrachten circulair
- Bio-based verpakkingen
Ook aan de slag met uw circulaire bedrijfsvoering?
Neem contact op met GP Groot!